BLIV FRIVILLIG

Vil du gerne være frivillig? Udfyld vores frivilligprofil og vi vil tilsende dig forslag til organisationer, der matcher dine interesser.

Hvis du har lyst til at komme i gang med frivilligt arbejde eller bare at blive klogere på de mange forskellige muligheder, der er for at engagere sig, vil vi anbefale dig at:

 

  • Klikke ind på www.frivilligjob.dk, hvor du kan søge på frivilligjobs inden for mange forskellige fagområder og i hele Danmark  
     

  • Se nærmere på Cph Volunteers, som er et stort frivilligkorps i Københavns Kommune, der løser forskellige opgaver ved en masse events rundt om i byen
     

  • Få overblik over lokale foreninger i bydelene Vesterbro/Kgs. Enghave/Valby i vores frivillig-magasin
     

  • Få hjælp af os i frivilligcentret til at finde det helt rigtige frivilligjob til dig. Klik på knappen "Bliv frivillig - udfyldt frivilligprofil" ovenfor og besvar spørgsmålene, så vil vi vende tilbage til dig med nogle bud på foreninger, der matcher netop dine interesser og kompetencer.

GODE RÅD

Her har vi samlet nogle overvejelser, du med fordel kan gøre dig, inden du vælger dit frivilligjob:


Hvad vil jeg arbejde med?

Når du skal vælge, hvor du vil lægge din frivillige indsats, kan du overveje, om du vil beskæftige dig med noget, du er god til, eller med noget du gerne vil lære eller blive bedre til.

Mange organisationer efterspørger frivillige med erfaring eller uddannelse inden for specifikke faglige områder, hvor du vil kunne bidrage med de kompetencer, du allerede har. Det er dog slet ikke en forudsætning alle steder, og du kan derfor også vælge frivilligt arbejde, som giver dig mulighed for at afprøve dig selv på nye måder og lære noget nyt.

Hvem vil jeg hjælpe?

Overvej, om der er en bestemt sag, du brænder for, eller nogle bestemte målgrupper, såsom børn, unge, seniorer eller særligt udsatte, som du er motiveret for at hjælpe.

 

Hvad er mine grænser?

Tag med i dine overvejelser, hvor dine grænser går. Hvis du fx ikke kan lide at befinde dig i konfliktsituationer, eller hvis du har det svært ved at være sammen med mennesker, som er meget syge, så vælg et frivilligt arbejde, hvor du undgår dette. Hvis du er i tvivl om, hvilke situationer du kommer til at befinde dig i, så kontakt os eller tag en snak med organisationen.

 

Hvad vil jeg have ud af arbejdet?

Nogle bliver frivillige for at støtte en sag, de brænder for, mens andre gør det som led i deres uddannelse – for at få praktisk erfaring eller forbedre deres CV. For andre er drivkraften et ønske om at bruge deres fritid til noget meningsfuldt eller at møde nye mennesker. Ingen motiver er bedre end andre, men det er vigtigt at være afklaret omkring, hvad du vil med dit frivillige arbejde. Det er nemlig stor forskel på de forskellige frivilligjobs: I nogle er du meget i kontakt med organisationens brugere, i andre laver du mest praktisk eller organisatorisk arbejde. Nogle organisationer tilbyder kurser, og der er forskel på, hvor meget det sociale samvær blandt de frivillige vægtes.

Det er ikke altid, at oplysninger som disse fremgår af organisationernes opslag om frivilligjobs. Derfor er det en god idé at tage en snak med organisationen om, hvorvidt det frivillige arbejde passer til dine ønsker, inden du starter.

 

Hvor meget tid kan jeg bruge?

Overvej, hvor meget tid du kan og vil afsætte til frivilligt arbejde. Uanset om du har to timer om måneden eller fire timer om ugen, er din indsats velkommen. Men det er selvfølgelig vigtigt at finde et frivilligjob, der passer til dit tidsforbrug. I de fleste opslag fremgår det, hvor meget tid, organisationen forventer, at du bruger. Hvis ikke, så spørg.

Nogle organisationer forventer, at man binder sig for en længere periode fx et halvt eller et helt år. Også dette er en god idé at afklare med organisationen – og dig selv – inden du starter.

 

Særlige regler for frivillige på offentlige ydelser

Der er særlige regler for frivilligt arbejde, hvis du modtager offentlige ydelser som fx efterløn, dagpenge, kontanthjælp eller lignende. Dem kan du læse mere om her, eller du kan kontakte os, din A-kasse eller din sagsbehandler hos kommunen for mere information.

 

Snak med organisationen

Når du har fundet en organisation, du er interesseret i, så tag en personlig snak med dem, inden du starter. Spørg ind til, hvad det frivillige arbejde består i, og sørg for, at I har de samme forventninger til din indsats.